محققان ایرانی حسگری برای تشخیص سریع سرطان ساختند

کیوسک خبر: محققان دانشگاه صنعتی شریف با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حسگری برای تشخیص سریع سلول‌های سرطانی در آزمایش‌های تشخیص طبی و مراکز تحقیقاتی طراحی و ساختند.

به گزارش روز دوشنبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تشخیص نادرست یا دیرهنگام سرطان، بلای جان بخش قابل توجهی از بیماران شده است و هدف از انجام این پژوهش ارائه روشی ساده، حساس، دقیق و ارزان قیمت است تا بتوان فعالیت آنزیم تلومراز به عنوان نشانگر انتخابی سرطان را تعیین کرد.

الهه کاظمی رحمت آبادی مجری پروژه گفت: این پژوهش در قالب حمایت از یک پروژه پسا دکتری انجام و این حسگر ساخته شد، تشخیص زودهنگام سرطان اهمیت بسیاری برای بیمار دارد، در مراحل اولیه تشخیص بیماری پاسخ به درمان بهتر است و با این حسگر می‌توان در این مسیر قرار گرفت.

وی بیان کرد: از فناوری نانو برای تولید این بایو سنسور استفاده شده، استفاده برای تشخیص انواع سرطان‌ها یکی از مزیت‌های آن است، در این روش ما روی نمونه سلول افراد کار کردیم و میزان آنزیم تلومراز را اندازه گرفته ایم و سطح بالای این آنزیم نشان دهنده وجود سرطان است.

کاظمی ادامه داد: در حال حاضر تشخیص بالینی سرطان متکی بر تکنیک­ های تصویربرداری یا بررسی ریخت‌شناسی سلول­ ها (سیتولوژی) و بافت­ های (هیستولوژی) مشکوک به بیماری انجام می‌شود، تکنیک­ های تصویربرداری به کار رفته برای تشخیص سرطان مانند اشعه ایکس، ماموگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، آندوسکوپی و سونوگرافی حساسیت کمی دارند و توانایی آنها در تمایز قائل شدن بین ضایعات خوش خیم و بدخیم محدود است.

وی گفت: یک روش مفید و امیدبخش برای تشخیص زودهنگام سرطان، شناسایی و تشخیص موادی در خون و سایر سیالات بدن است که به دلیل وجود تومور در بدن ظاهر می­ شوند، این مواد که نشانگر نامیده می‌شوند می‌تواند پروتئین ­ها، کربوهیدرات‌ها یا نوکلئیک اسیدهایی باشند که در اثر سرطانی شدن سلول­ هابه وجود می‌آیند.

کاظمی بیان کرد: اندازه ­گیری سطح غلظتی نشانگر در بزاق، خون، ادرار یا مدفوع تشخیص بیماری در مراحل اولیه، تخمین خطر بازگشت بیماری و همچنین پیگیری درمان را امکان­پذیر می‌کند، ارائه­ روشی ساده، حساس، صحیح و دقیق برای اندازه ­گیری تشخیص بیماری از روی نشانه‌ها، از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌­تواند به تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند.

بر اساس این گزارش، سرطان دومین دلیل مرگ و میر در سراسر جهان تا اواخر قرن گذشته شناخته شد، در سال ۲۰۰۴، بیش از ۴ میلیون نفر در سراسر جهان در اثر ابتلا به بیماری سرطان جان خود را از دست دادند که پیش بینی می­‌شود این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۱۲ میلیون نفر برسد، ۳۰ درصد از کسانی که از ابتلا به سرطان جان خود را از دست داده ­اند در صورت تشخیص بیماری در مراحل اولیه شانس نجات و زنده ماندن داشتند، از آنجایی که سرطان از سلول­های بدن خود شخص نشاُت می­‌گیرد که درون بافت­ رشد کرده و به تومور تبدیل می­‌شوند، سیستم ایمنی بدن قادر به تشخیص آن نیست و با آن مقابله نمی­‌کند، علاوه بر این به جهت شباهت بین بافت سرطانی و بافت سالم تشخیص و درمان این بیماری با پیچیدگی­های زیادی همراه است.