کیوسک خبر: سومین جشنواره دانش و پژوهش امام علی(ع) با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، فرماندهان و جمعی از خانوادههای شهدای ارتش جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در این مراسم با بیان اینکه امروز با تأکیدات رهبر فرزانه انقلاب، زمینه ساز توجه به نقش نوآوری و شرکتهای دانشبنیان و خلاق در پیشرفت و اقتدار کشور شده است، ادامه داد: اکنون در شرایطی هستیم که ارزش دانش و فناوری را به ویژه در حوزه دفاعی درک کرده ایم و به اهمیت آن باور داریم. یکی از مهم ترین لازمهها در اقتدار آفرینی وجود نوآوری است و جایگاهش را در دوران دفاع مقدس لمس کردیم.
وی با بیان این که پیروزی های ما حتی در سال های اخیر مرهون و مدیون نوآوری های ذاتی ما است، ادامه داد: عملیات والفجر مثالی واضح از اهمیت نقش نوآوری در حوزه دفاعی است. ایران در این عملیات، با همان تجهیزات و نیرو، بیش از ۸۰ فروند هواپیمای دشمن را در بازه ای کمتر از ۱۲ روز ساقط می کند. این امر نشان دهنده جایگاه و اهمیت والای نوآوری و رسوخ آن در بخش های دفاعی است.
میدان دادن به شرکتهای دانشبنیان و خلاق
ستاری، با تاکید بر ضرورت راه یافتن نوآوری به بخشهای مختلف از جمله حوزه دفاعی گفت: ما در کشورمان در حوزه آموزش و پژوهش هزینه های زیادی صرف می کنیم اما نتیجه آن را کمتر در توسعه و تولید محصول می بینیم چراکه در نظر نمی گیریم که محصول نتیجه سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش است. نقش بخش خصوصی را در پژوهش محصول محور در نظر بگیریم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینکه تجاری سازی را بخش خصوصی انجام می دهد و بخش دفاعی باید بهره بردار و ناظر آن باشد، عنوان کرد: بیش از ۸۰۰ شرکت دانش بنیان توانمند در حوزه دفاعی داریم و بسیاری از شرکت های دانش بنیان محصولات غیر دفاعی دارند که در بخش دفاعی کارآمد بوده و کافی است بخش دفاعی نیازهای خود را از این شرکت ها مطالبه کند. چراکه در دوره کنونی فناوری و نوآوری صرفا از بخش دفاعی به بخش تجاری راه نمی یابد و ظرفیت ورود نوآوری ها از بخش تجاری به بخش دفاعی نیز ایجاد شده است.
ستاری بیان کرد: خوشبختانه فهم و باوری در بخش دفاعی ایجاد شده است که از فناوری شرکت های دانش بنیان و خلاق، استفاده شود، اما همچنان مقاومتهایی وجود دارد. شرکتهای دانشبنیان و خلاق، با قوت به راه خود ادامه می دهند و در این راه نیروی انسانی خلاق و توانمند است که نوآوری را به این شرکتها تزریق میکند..
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری با تأکید بر این که باید میدان لازم برای توسعه و تضمین خرید محصولات دانش بنیان از سوی بخش دفاعی به این شرکتها داده شود، افزود: میدان دادن به بخش خصوصی ایجاد شبکه ای برای کنترل و نظارت بر شرکت ها و نوآوری ها توسط بخش دفاعی است که این بخش را از پیشرفته ترین فناوری ها بهره مند می کند. باید چنین ساختارهای نوآورانه ای در بخش دفاعی نیز همچون دانشگاه ها پژوشگاه ها و سایر بخش ها ایجاد شود.
توجه به بخش خصوصی
رئیس بنیاد ملی نخبگان از ظرفیت گسترده ای از دانشگاهیان پژوهشگران و شرکت های دانش بنیان گفت که میتواند یاریگر بخش دفاعی باشد و در ادامه افزود: تمامی کلیدواه های جدید وارد شده به بخش پژوهش از جمله پارک های علم و فناوری، مراکز نوآوری کارخانه های نوآوری و سایر، همگی برای ورود بخش خصوصی به پژوهش تعریف شده است. در بسایری از پارک های علم و فناوری نسبت سرمایه گذاری بخش خصوصی ۲۵ برابر دولت است. وجود سرمایه گذاران خطرپذیر، صندوقهای پژوهش و فناوری،سرمایه گذار بخش خصوصی، می تواند با ایجاد زیست بومی مناسب، ریسک سرمایه گداری در نوآوری و فناوری را کاهش داده و ضمن توسعه بخش دفاعی، پیشرفت و توسعه اقتدارآفرین را برای کشور به ارمغان بیاورد.
وی با اشاره به نقش بخش خصوصی گفت: بسیاری از شرکت های فعال در هوش مصنوعی قابلیتهایی دارند که میتواند پیشرفتی چشم گیر ایجاد کند. در بخش دفاعی لازم است که از آنان ایده بگیریم اما نوآوری های بومی خودمان را پیاده سازی کنیم. وقتی که نوآوری های خودمان و ساختارهای خود را داشته باشیم.