کیوسک خبر: پژوهشگران یک تاثیر جدید در سامانه های رسانای دوبُعدی کشف کردهاند که چشم انداز روشنی برای بهبود عملکرد ردیابهای امواج تراهرتز ایجاد کرده و میتواند کاربردهای مفیدی در جهان واقعی داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری فیزیک (phys.org) ، گروهی از دانشمندان در آزمایشگاه «کاوندیش» در انگلیس به همراه همکاران از دانشگاههای «آگزبورگ» (آلمان) و «لنکستر»، کشف کردند که زمانی که سامانههای الکترون دو بُعدی در معرض امواج تراهرتز قرار میگیرند یک تاثیر فیزیکی جدید ایجاد میشود.
امواج تراهرتز چیست؟
ما با استفاده از گوشیهای تلفن موبایل که تشعشعات مایکروویو (امواج مایکرو) انتقال میدهند ارتباط برقرار میکنیم، همچنین از دوربینهای مادون قرمز برای دید در شب استفاده میکنیم.
پروفسور «دیوید ریچی» رئیس گروه فیزیک نیمه رسانا در آزمایشگاه کاوندیش دانشگاه کمبریج میگوید: تراهرتز نوعی از تشعشعات الکترومغناطیسی است که بین امواج مایکرو و تشعشعات مادون قرمز قرار دارد.
وی توضیح میدهد: اما در حال حاضر منابع و ردیاب هایی (detector) برای این نوع امواج که ارزان، کارآمد و با کاربرد آسان باشند، نداریم و این مانعی در کاربرد گسترده از فناوری تراهرتز بوده است.
پژوهشگران از گروه فیزیک نیمه رسانا در کنار محققانی از ایتالیا اولین کسانی بودند که در سال ۲۰۰۲ عملکرد یک لیزر در فرکانس تراهرتز را نشان دادند. این گروه از آن زمان به تحقیقات خود در این زمینه ادامه داده و در حال حاضر روی دستگاههای کاربردی تراهرتز با به کارگیری مواد متا (متامتریال) برای شکل دادن به مدولاتورها و نیز انواع جدیدی از موج یابها (detectors) کار می کند.
اگر فقدان دستگاههای قابل استفاده حل شود، تشعشعات تراهرتز میتواند کاربردهای سودمند بسیاری در امنیت، علوم مواد، ارتباطات و پزشکی داشته باشد. به عنوان مثال، امواج تراهرتز امکان تصویربرداری از بافتهای سرطانی غیر قابل مشاهده با چشم را فراهم میسازد. این فناوری همچنین میتواند در ساخت نسل جدید اسکنرهای ایمن و سریع در فرودگاهها مورد استفاده قرار گیرد که قادر به تشخیص دارو از مواد مخدر غیرقانونی و مواد منفجره خواهند بود. این فناوری همچنین تحقق ارتباطات حتی سریعتر از فناوریهای کنونی را نیز فراهم خواهد ساخت.