به گزارش شهرنوشت،هر ساله آخرین دوشنبه ماه سپتامبر به عنوان “روز جهانی قلب” گرامی داشته میشود و امسال این روز با شعار “قهرمان قلب خود باشیم” بر پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی (CVD) که سالیانه جان ۱۷.۹ میلیون نفر را در سراسر جهان میگیرند، تاکید میکند.
از عوامل ایجاد بیماریهای قلبی-عروقی (CVD) که ۳۱ درصد از کل مرگ و میرهای جهان را سالیانه بر عهده داشته و در ابتدا به صورت سکتههای قلبی و مغزی پدیدار میشوند، میتوان به استعمال دخانیات، رژیم غذایی ناسالم، عدم تحرک جسمی و مصرف الکل اشاره کرد.
حدود ۸۵ درصد از مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی به دلیل سکتههای قلبی و مغزی است.
این مشکلات نیز به نوبه خود به صورت افزایش فشار خون، افزایش قند خون و اضافه وزن و چاقی نمود پیدا کرده و سلامت قلب را در معرض خطر قرار میدهند.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) از طریق طرح ابتکار جهانی قلب از دولتها در سراسر جهان حمایت میکند تا تلاشهای خود را در زمینه پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی-عروقی از سه روش کنترل استعمال دخانیات، کاهش مصرف نمک و تقویت کنترل بیماریهای قلبی-عروقی در مراقبتهای بهداشتی اولیه ارتقا دهند.
بنا بر گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان جهانی بهداشت، طرح ابتکار جهانی قلب در سپتامبر سال ۲۰۱۶ میلادی راهاندازی شد و از آن زمان در تعدادی از کشورها به مرحله اجرا درآمده است. در این محیطها کارمندان بهداشتی آموزش داده میشوند تا اقدامات مناسب و مقرون به صرفه را برای محافظت از افراد در برابر بیماریهای قلبی-عروقی انجام دهند و به آنها در بهبودی پس از سکته قلبی یا مغزی کمک کنند.
با توجه به شعار امسال روز جهانی قلب با عنوان “قهرمان قلب خود باشیم”، فدراسیون جهانی قلب در قالب بخشی از مأموریت خود برای تأمین سلامت قلب برای همه در نظر دارد یک جامعه جهانی از قهرمانان قلب ایجاد کند.
به این ترتیب همه افراد از اقشار مختلف میتوانند با عمل به قولهای سادهای که در ادامه با عنوان “یک قول ساده برای قلب من، قلب تو، همه قلبهای ما” ذکر شده، زندگی طولانیتر و بهتر و قلبی سالمتر داشته باشند:
– قولی به خانوادهها برای طبخ و خوردن غذاهای سالمتر
– قولی به فرزندان برای ورزش بیشتر و کمک به آنها برای فعالیت بیشتر، نه گفتن به استعمال دخانیات و کمک به عزیزان خود برای ترک دخانیات
– قولی از طرف متخصصان بهداشت و درمان برای کمک به بیماران در زمینه ترک دخانیات و کاهش کلسترول آنها
– قولی از طرف سیاستگذاران برای حمایت از سیاستهایی که سلامت قلب را ارتقا میدهند
– قولی از طرف شاغلان برای سرمایهگذاری روی اماکن شغلی سالم برای قلبها
بیماریهای قلبی-عروقی قاتل شماره یک در جهان هستند اما این وضعیت به راحتی قابل تغییر است. با ایجاد تنها چند تغییر کوچک در زندگی، میتوان خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی را کاهش داده و همچنین کیفیت زندگی خود را بهبود و الگوی خوبی را برای نسلهای بعدی ارائه کرد.
روز جهانی قلب نقشی اساسی در تغییر آمار بالای مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی دارد. این روز را میتوان یک بستر جهانی حیاتی دانست که فدراسیون جهانی قلب، گروههای بیماران و حامیان آنها میتوانند از آن برای ارتقاء سطح آگاهی و ترغیب افراد، خانوادهها، جوامع و دولتها به انجام اقدامات لازم هر چه سریعتر بهرهمند شوند.
بنا بر گزارش پایگاه اطلاعرسانی فدراسیون جهانی قلب، اطمینان از دسترسی همه افراد به داروهای ضروری و دسترسی به خدمات درمانی برای بیماران و همچنین وجود فناوریهای بهداشتی اولیه ایمن در تمامی مراکز مراقبت های بهداشتی در کاهش بار و مرگ و میر زودرس ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی اهمیت بسیاری دارد.