به گزارش کیوسک خبر به نقل از ایرنا،سناتورها و فعالان سیاسی آمریکا پس از تصمیم جمهوری اسلامی ایران نسبت به افزایش غنی سازی اورانیوم، انتقادهای شدیدتری را متوجه سیاست های دولت ترامپ کرده و آن را احمقانه خوانده اند.
“کریس مورفی” سناتور دموکرات آمریکا در واکنش به یادداشت توئیتری روز یکشنبه مایک پمپئو نوشت: کشورهای دیگر که به “معیارهای کهن بدون غنی سازی” اعتقاد دارند، بر این باور هستند که توافق هستهای راهی برای انجام همین کار بود که شماها دیوانه وار آن را نقض میکنید.
وزیر خارجه آمریکا نوشته بود: آخرین گسترش برنامه هستهای ایران منجر به انزوای بیشتر و تحریمها خواهد شد. کشورها باید استاندارد دیرینه مبنی بر نداشتن حق غنی سازی در برنامه هستهای ایران را بازگردانند.
“اندرو یانگ” نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ هم اظهار کرد: انگیزههای ایران برای نگهداشتن توافق چندجانبه هستهای محدود میشوند اگر تحریمهای آمریکا ادامه داشته باشند.
وی اضافه کرد: من با ورود به توافق موجود، مذاکرات را از سر میگیرم. هدف باید کاهش تنش باشد در حالی که منافعمان را پیش می بریم.
“ایرون دیوید میلر” تحلیلگر پیشین وزارت خارجه آمریکا هم درباره تصمیم امروز جمهوری اسلامی ایران برای عبور از سطح ۳.۶۷ درصد غنی سازی اورانیوم، اظهار کرد: ترامپ برای حل مشکل ایران راه حلی را یافته است که پیش از این نداشتیم و آن مشکل را خیلی بدتر کرده است.
وی افزود: گزینه “یک توافق جدید”؛ درگیری نظامی یا افزایش غنی سازی و تنشها، غیرواقعی یا خطرناک هستند.
“مث داس” مشاور بین الملل برنی سندرز هم به مساله روابط آمریکا و اروپا در موضوع ایران اشاره کرد و نوشت: از لحاظ امنیت ملی آمریکا، روابط اورپا-آمریکا یکی از مهمترین موضوعاتی است که داریم و هیچ سیاستی بیشتر از سیاست احمقانه ترامپ درباره ایران به آن آسیب نمیرساند.
کاهش تعهدات برجامی ایران در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای ظالمانه از سوی این کشور علیه ایران و عدم انجام تعهدات از سوی دولتهای اروپایی و بقیه کشورهای امضا کننده توافق هستهای صورت میگیرد.
طبق توافق هستهای که بین ایران و شش کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در سال ۱۳۹۴ صورت گرفت، مقرر شد که ایران با رفع تحریمهای بین المللی از مزایایی اقتصادی برجام برخوردار شود، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریمهای خود را برگردانده و با اعمال فشارحداکثری تلاش میکند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند.
در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریمهای آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.
در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۸) در بیانیهای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هستهای در توافق یرجام خبر داد.
براساس بیانیه شورای عالی امنیت ملی در صورتی که شرکای اروپایی برجام طی این مدت گامی برای تأمین منافع ایران در توافق برجام برندارند ایران گام دوم کاهش تعهدات هستهای خود را در پایان مهلت ۶۰ روزه برمی دارد.
در همین راستا رئیس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هیأت دولت گفت که ایران دیگر متعهد به رعایت سقف ۳/۶۷ درصد نخواهد بود.
ایران در عین حال اعلام کرده است اقداماتش در کاهش تعهدات هستهای برگشت پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران هم سریعاً میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
ایران دوماه قبل اعلام کرده بود که “به کشورهای باقیمانده در برجام شصت روز فرصت داده میشود تا تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را تأمین کنند؛ چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند درمرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.”
رئیس جمهوری فرانسه شب گذشته در تماس تلفنی با رئیس جمهوری ایران، با قبول اینکه اقدامهای اروپا برای جبران تحریمهای آمریکا موفق و کارآمد نبوده، وعده داد که همه تلاش خود را برای جبران این موضوع بکار گیرند.