هوش مصنوعی استدلال‌گر علی‌بابا وارد میدان شد

شرکت چینی علی‌بابا از نسخه به‌روزرسانی‌شده مدل هوش مصنوعی پرچمدار خود با نام Qwen۳ رونمایی کرد.

این مدل با ترکیب قابلیت‌های محاوره‌ای و استدلالی، به‌عنوان پلتفرمی انطباق‌پذیرتر و کارآمدتر برای توسعه‌دهندگان معرفی شده است.

ظهور و عرضه مدل‌های استدلالگر چینی مانند Qwen۳ به آزمایشگاه‌های هوش مصنوعی غربی، مانند OpenAI، فشار بیشتری می‌آورند تا فناوری‌های هوش مصنوعی توانمندتری ارائه دهند. رشد شرکت‌های چینی در زمینه هوش مصنوعی همچنین باعث شده سیاست‌گذاران کشورهای غربی به‌سمت محدودکردن دسترسی شرکت‌های چینی به تراشه‌ها و فناوری‌های روز حرکت کنند.

به گفته علی‌بابا، مدل‌های Qwen۳ هیبریدی هستند؛ یعنی هم می‌توانند برای حل مسائل پیچیده وقت بگذارند و استدلال کنند هم در سریع‌ترین زمان پاسخ را در دسترس کاربر قرار دهند. با استفاده از مهارت استدلال، مدل‌های هوش مصنوعی می‌توانند دائم پاسخ‌های خودشان را بررسی کنند.

برخی مدل‌ها همچنین از معماری ترکیب متخصصان (MoE) استفاده می‌کنند که می‌تواند برای پاسخ به پرسش‌ها از نظر محاسباتی کارآمدتر باشد. MoE وظایف بزرگ را به وظایف کوچک‌تر تقسیم و پردازش آنها را به مدل‌های «متخصص» کوچک‌تر و تخصصی‌تر واگذار می‌کند.

به گفته علی‌بابا، مدل‌های Qwen۳ از ۱۱۹ زبان پشتیبانی می‌کنند و روی مجموعه‌ای از داده‌ها متشکل از نزدیک به ۳۶ تریلیون توکن آموزش‌دیده‌اند.

علی‌بابا ادعا می‌کند قدرت محاسباتی مدل‌های Qwen۳ نسبت به نسل قبلی این مدل‌ها پیشرفت کرده است. هرچند خانواده مدل‌های Qwen۳ هنوز نمی‌توانند در حد مدل‌های o۳ و o۴-mini شرکت OpenAI ظاهر شوند، می‌توانند همچنان عملکرد قابل‌توجهی از خود نشان دهند و برای رفع نیازهای کاربران مناسب باشند.

علی‌بابا پیش‌تر نیز مدل Qwen ۲.۵ Max را در رقابت با استارت‌آپ دیپ‌سیک روانه بازار کرده بود؛ شرکتی نوظهور که با مدل‌های ارزان‌قیمت و قدرتمند، بازار هوش مصنوعی چین را دگرگون کرده است.

در همین راستا، بایدو هم مدل‌های جدید ارنی ۴.۵ توربو و ارنی ایکس ۱ توربو را با تمرکز بر استدلال عرضه کرده و رقابت در بازار بومی چین را داغ‌تر کرده است.