بر اساس نتایج یک مطالعه آزمایشی جدید، جویدن تنها یک عدد آدامس میتواند صدها تا هزاران ذره میکروپلاستیک را وارد بزاق دهان کند.
آیا شما هم فهرستی از منابع میکروپلاستیکهایی که وارد زندگی روزمره میشوند، در ذهن دارید؟ تحقیقات تازه نشان میدهد که باید یک مورد دیگر به این فهرست اضافه کرد.
این مطالعه در حال حاضر در مرحله بازنگری دقیق یا «داوری همتا» است و قرار است سهشنبه آینده در نشست دوسالانهی انجمن شیمی آمریکا در سن دیگو ارائه شود. نویسندگان امیدوارند پس از تکمیل بررسیهای این مرحله، گزارشی از یافتههای تحقیق یاد شده اواخر امسال در مجله «مواد خطرناک» منتشر شود.
دکتر سانجی موهانتی، نویسنده ارشد این تحقیق و دانشیار دانشکده مهندسی ساموئلی در دانشگاه کالیفرنیا میگوید: «هدف ما ترساندن کسی نیست. دانشمندان هنوز نمیدانند که آیا میکروپلاستیکها برای ما مضر هستند یا خیر. هیچ آزمایش انسانی در این زمینه انجام نشده است. اما میدانیم که در زندگی روزمره در معرض پلاستیکها قرار داریم و این همان چیزی است که ما قصد بررسی آن را داشتیم.»
میکروپلاستیکها چیستند؟
میکروپلاستیکها ذرات پلیمری هستند که اندازه آنها از کمتر از ۵ میلیمتر تا ۱ میکرومتر (یکبیستوپنجهزارم اینچ) متغیر است. ذرات کوچکتر از این حد، نانوپلاستیکها نامیده میشوند که در مقیاس میلیاردم متر اندازهگیری میشوند.
پلیمرها ترکیبات شیمیایی با زنجیرههای بلند از واحدهای مولکولی تکراری (مونومرها) هستند که به دوام و انعطافپذیری شناخته میشوند. بیشتر پلاستیکها، پلیمرهای مصنوعی هستند، در حالی که پلیمرهای طبیعی شامل موادی مانند سلولز گیاهی میشوند. نویسندگان این مطالعه توضیح میدهند که آدامس معمولاً حاوی پلیمرهای مصنوعی یا طبیعی است تا بافت، کشسانی و ماندگاری طعم بهتری داشته باشد.
میکروپلاستیکها چگونه وارد بدن میشوند؟
بر اساس پژوهشهای پیشین، میکروپلاستیکها از طریق بلعیدن و استنشاق وارد بدن میشوند؛ دانشمندان پیشتر وجود ذراتی از آنها را در بخشهای مختلف بدن مانند خون، ریهها، جفت، مغز و بیضهها شناسایی کردهاند. به همین دلیل، نویسندگان این مطالعه تصمیم گرفتند منابع دیگر ورود میکروپلاستیکها و غلظت آنها را بررسی کنند.
دکتر سانجی موهانتی در ایمیلی که برای سیانان ارسال شده، نوشت: «آدامس را انتخاب کردیم زیرا تنها خوراکی است که در آن از پلیمر پلاستیکی به عنوان ماده تشکیلدهنده استفاده میشود. سایر غذاها به دلیل فرآوری و بستهبندی به میکروپلاستیک آلوده میشوند.»